Prokousat se Malajsií

Prokousat se Malajsií

Ochutnávejte v této zemi vše, co vám přijde pod ruku.

Tereza Pidrmanová
KategorieCestování

Již delší dobu mne lákalo nechat vše za zády a na chvíli se ztratit. Opustit komfort domova a odpočinout si od každodenních pracovních povinností. S mým cestovním partnerem jsme si vybrali Malajsii, zemi rozkládající se na Malajském poloostrově a severní části ostrova Borneo. Po následující tři měsíce jsme se rozhodli poznat ji tak, jak nám sama země umožní a využít vše, co nabízí. Kromě úchvatné přírody a milých lidí, které jsme měli štěstí potkat na každém kroku, jsme se touto zemí doslova projedli.

Už před časem mne zlákala myšlenka „slow travel“, neboli pomalého a dlouhého cestování, kdy se spíše než odškrtávat hlavní turistické body snažíte splynout s prostředím a nikam se nehnat. Poznávat okolí, místní obyvatele a jejich zvyky a vychutnávat si samotnou cestu. Tím ovšem netvrdím, že vyhlášené destinace jako národní park Taman Negara, čajové plantáže v Cameron Highlands nebo ostrovy Perhentiany s úchvatným podmořským světem nás nelákaly, místo organizovaných výletů s průvodci za „stoprocentně autentickou atmosférou místa“ jsme ale raději výlety podnikali na vlastní pěst. Opakovaně se nám potvrzovalo, že nejsilnější zážitky jsme si neodnesli z návštěvy turisticky oblíbených míst, ale prožili jsme je v prostých denních událostech na místech, o kterých v Lonely Planet nedočtete.

Ochutnávejte, co vám přijde pod ruku

Malajci jedí všude a neustále. Ať už jste na nádraží, na plantážích uprostřed ničeho nebo ve veřejné dopravě, buďte si jisti, že spatříte místní s plastovými pytlíky naplněnými různými pokrmy i nápoji. Doslova za pár korun na každém rohu dostanete do igelitového sáčku například nudle s vývarem a čerstvými bylinami, nebo si můžete odnést kávu, kterou místní pijí většinou se slazeným kondenzovaným mlékem. Naše cesta se tak stala cestou za objevováním rozmanitých chutí a ochutnávání pokrmů s pro nás nevyslovitelnými názvy. Oblíbenou snídaňovou pochoutkou se pro nás staly Roti Canai, jednoduché placky připravované s ghee na horkém tálu na několik způsobů – ať už slané s vajíčkem, nebo na sladko s medem a kešu ořechy. Jedním z národních pokrmů, který dokonce Jamie Oliver zařadil do své kuchařky, je Nasi Lemak, rýže vařená v kokosovém mléce s omáčkou sambal (směs chilli, cibule a krevetové pasty) podávaná na banánovém listě.



S mnoha druhy místního ovoce jsme se setkali poprvé v životě. Rychle jsme ale mezi nimi našli své oblíbence. Drobných kuliček, zřejmě příbuzných liči, s červenou slupkou s jemnými ostny (rambutan) nebo žluto-hnědou slupkou podobnou bramborám a chutí připomínající pomelo (longan), jsme spořádali kila. Na pouličních trzích můžete kilo pořídit za pár desítek korun. Nejvíce nás fascinoval durian, který se v Malajsii těší velké oblibě. Že jste mu nablízku, poznáte neomylně podle jeho osobitého pachu. Popisy odéru tohoto až 5kilového ostnatého plodu oválného tvaru se předhánějí v originalitě. Můžete se dočíst, že durian zapáchá jako vanilkový krém protažený kanalizací, jako měsíc nošené ponožky, zrající sýr ponechaný na slunci nebo veřejné záchodky. V Singapuru je dokonce přísný zákaz vstupu do MHD s tímto intenzivně vonícím ovocem. Malajci ale na durian nedají dopustit a přidávají ho jako ingredienci do mnoha slaných hlavních jídel i sladkých dezertů. Chuť je krémová, podobná vanilce, mandlím či cibuli. Oblíbený je nejen pro svou omamnou chuť, ale i kvůli léčivým a afrodiziakálním účinkům. Sami jsme však kouzlu durianu nepropadli.

Náhodným svatebčanem

Malajci jsou usměvaví, sympatičtí a velmi pohostinní. Není zas tak neobvyklé dostat pozvání na tradiční svatbu, což se nám skutečně přihodilo. Doslova z ulice jsme byli vtaženi na malajskou svatební hostinu. Uvítala nás sama nevěsta a vyzvala nás, abychom se společně vyfotili. Poté nás s úsměvem usadila ke stolu a vybídla, abychom si nabídli, na co jen budeme mít chuť. Ač jsme se cítili mírně nesví z toho, že jsme se znenadání ocitli na cizí svatbě, byli jsme zároveň mile potěšení bezprostředností našich hostitelů.

Do Malajsie jsme odjížděli bez konkrétní představy, co nás čeká a jen s pouze velmi povrchními znalostmi. V průběhu pobytu jsme kouzlu této přívětivé a krásné země propadli a snažili se místním zvykům co nejvíce porozumět a naučit se alespoň několik základních malajských frází. Snad i díky tomu jsme o příjemná setkání, a nejednou i pozvání na dobré jídlo neměli nouzi a do Malajsie se zas jednou rádi vrátíme.


Co je potřeba zařídit?
Do země není povinné očkování, ale doporučuje se proti žloutence A a B a břišním tyfu. Dále na rozdíl od jiných asijských zemí není potřeba si zařizovat víza před cestou, pokud v zemi strávíte ne déle jak 90 dní.

Za kolik můžete pořídit letenky?
Běžná cena letenky z Prahy se pohybuje pod hranicí 20 tisíc korun. Máte-li štěstí, seženete akční letenku okolo 12 tisíc.

Za kolik pivo?
V některých městech, kam běžně turisté nemíří a kde mezi obyvateli převažují muslimové, neseženete pivo vůbec, nebo velmi těžko. Připravte se na to, že malá plechovka vás vyjde na 60 a více korun. Což je cena, za kterou se můžete na ulici skvěle najíst.

Měna:
1 Malajský ringit (MYR) = cca 6 Kč.

Dárek:
Nesáhnete vedle, pokud svým přátelům přivezete místní koření a pasty na přípravu malajských pochoutek nebo ručně barvené látky.

Sleva 20%

Staň se členem věrnostního programu Centra Chodov a získej 20% slevu na všechny nezlevněné produkty v Nike Store

Více o obchodu

Sleva platí jen pro členy věrnostního programu. V případě, že jimi nejste, stáhněte si naši aplikaci.

Stáhnout aplikaci Přidat se online