Poprvé na talíři: Dim Sum

Poprvé na talíři: Dim Sum

Lahodné čínské knedlíčky, zkrátka ‚sumthing special‘.

Kateřina Obrazová
KategorieFood & Dining

Dim Sum je čínská delikatesa, která se pojídá snad při každé příležitosti. Aperitiv, svačina, hlavní jídlo, dokonce i jako dezert. Existuje mnoho druhů, tvarů a náplní. Kde se ale tento naditý knedlíček vzal a na jakém místě ho v Praze můžete ochutnat?

Čínská kuchyně patří k jedné z nejstarších a nejrozmanitějších na světě. Každá z 23 čínských provincií má svůj vlastní styl – ohnivě pálivý Sečuán, skopové milující Chu-nan a Ťiang-si či vedle vyhlášených pekingských jehněčích pokrmů provincie, ve kterých je patrný vliv invazí mongolských i tatarských národů, a to včetně muslimských tradic a přísad.

Z kuchyní všech čínských regionů je ale nám Evropanům nejbližší styl jižní Číny, zejména Kantonu a Hongkongu. Jídla smažená na woku, typická sladkokyselá chuť, hodně rýže, ryb, plodů moře a různá exotická masa, včetně psího a hadího. A právě z Kantonu pochází také plněný knedlíček dim sum, který se už několik let těší v západním světě velké oblibě.

Léty prověřeno
Jeho jedinečná kulinářská cesta na talíř začala už před tisíci lety na hedvábné stezce. Všichni ti, kteří po ní přes Čínu šli, potřebovali místo, kde by bylo možné si před pokračováním v dlouhé cestě odpočinout. V reakci na rostoucí množství pasažérů tak vzniklo podél stezky mnoho čajoven. Jejich majitelé nabízeli cestujícím zprvu pouze čaj, postupem času svůj sortiment rozšířili i o nabídku něčeho drobného na zub. Tak se zrodil rituál yum cha (pití čaje), k němuž neodmyslitelně patří konzumace knedlíčků dim sum.

Dim sum znamená v čínštině ‚dotknout se srdce‘. Původně totiž tyhle malé knedlíčky nebyly vymyšleny proto, aby ukojily velkou chuť k jídlu, měly pouze zahřát u srdce. Postupem let se ale tradice yum cha vyvinula a stala se důležitou a plnohodnotnou součástí čínské kuchyně.

V jižní Číně, zejména v Hongkongu, začaly tradiční dim sum restaurace nabízet knedlíčky už v pět ráno. Můžeme říct, že to byl takový prapůvodní předchůdce populárních brunchů, nicméně v takových podnicích se dim sum knedlíčky nikdy nenabízely jako večeře. Podávaly se od brzkých ranních hodin do dřívějšího odpoledne.

Dnes je situace jiná a moderních knedlíčkárnách si tuhle čínskou jednohubku dáte kdykoliv během dne i večera.





Naplnit, napařit, usmažit, sníst
Dim sum knedlíčky mohou být různých tvarů, náplní a mohou se lišit i různým způsobem přípravy. Nejčastější jsou dim sumy napařované na bambusovém pařáčku vyloženým banánovým listem, lze je ale i bez problému smažit. Asi nejjednodušší na výrobu jsou knedlíčky shu mai. Klasikou je náplň z vepřového masa, krevet, zeleniny či kachního a hovězího masa. Jemné těsto wonton, které je základem celého kouzla miniaturních knedlíčků, se pak hotovou směsí plní.

S balením si můžete vyhrát - kulaté těsto lze balit do měčečků, knedlíčků, půlměsíčků, hranaté zase do trojúhelníčků, obálek i rolek. K hotovým dim sumům nesmí samozřejmě chybět různé omáčky, hlavně sójová, zázvor a chilli. Důležité je mít pro konzumaci oslizlých knedlíčků také kvalitní nástroje - hůlky.

Dim sum vám babička neuvaří
Pokud chcete ochutnat tuto čínskou knedlíkovou záležitost, nechoďte pro recept ke své babičce. Není totiž knedlík jako knedlík. Nezdá se, ale příprava dim sumů je alchymie. Práce s tenoučkým těstem, náplněmi, které musí po varu zůstat mazlavé nikoliv tuhé, vyžaduje zkušenou a trpělivou ruku. Doporučuji proto, než se sami pustíte do výroby, vydat se jejich přípravu okoukat od profesionálů. V Praze tak můžete učinit na různých pouličních food festivalech či pop-up akcích, které mají na svědomí dim sum masteři z restaurace Tamarind Tree. Skvělé knedlíčky slupnete i v některých vybraných asian fusion podnicích či v tradičních čínských restauracích. Takovou je už 25 let v pražských Vršovicích Huang He a garantuji vám, že tenhle podnik nabízí víc než jen křupavé a křehké kuře…