Po vinicích Toskánska

Po vinicích Toskánska

Vydejte se s námi do půvabného kraje střední Itálie.

Aneta Štefánková
KategorieCestování

V polovině září jsme se rozhodli, že si ještě trochu prodloužíme léto, a volba padla na slunné Toskánsko. Úrodný kraj plný vinic a olivových hájů mezi Florencií a Sienou nám učaroval už na fotkách – sem musíme!

Cestou z renesanční Florencie, kde jsme prošli nezbytné památky, pozdravili sochu Davida a dali si skvělé italské gelato, jsme se zastavili v ikonickém městečku San Gimignano. Středověké městečko je vidět už z dálky, v krajině se totiž tyčí 14 vysokých hranolových věží.

Takzvané rodové věže stavěly bohaté rody, aby ukázaly svoji moc. Čím vyšší, tím lepší. Rod Salvucciů demonstroval svůj vliv dokonce dvěma věžemi, které připomínají někdejší newyorská dvojčata. Nejen kvůli nim se San Gimignanu říká toskánský Manhattan.

Hurá do Chianti!
Na sever od Sieny se rozkládá jedna z nejkouzelnějších oblastí Toskánska. Kraj Chianti, který proslul především výborným červeným vínem, si nejvíc vychutnáte při toulání mezi vinicemi.

V lehce zvlněné krajině narazíte na malá opevněná městečka etruského původu i osamělé kamenné hrady a tvrze. Na některých z nich se dokonce můžete ubytovat, jiné poskytují alespoň degustace. My jsme navštívili tvrz Meleto, kde jsme ochutnali různé vzorky místní produkce. O pár kilometrů dál jsme narazili na červený zámeček Brolio, ve kterém funguje luxusní hotýlek a pod ním i vinařství, kde opět za pár euro můžete ochutnat tamější víno.

Při prozkoumávání kraje Chianti určitě nevynechte městečko Gaiole in Chianti. Sídlí tam totiž nejlepší řezník široko daleko. My jsme se o něm dozvěděli poněkud komicky. Tip nám na něj dal český pár, který míjeli v autě na odlehlé cestě mezi vinicemi. Když na konci světa narazíte na českou espézetku, nemůžete nezastavit.





Řeznická rodina Chini provozuje v Gaiole masnu už od roku 1682 a stále používá tradiční metody pro staření masa, které zajistí ten nejlepší výsledek. Vyhlášené jsou výrobky z vepřového masa, hlavně sušená šunka prosciutto. Neodoláme a necháme si nakrájet několik tenoučkých plátků.

„Odkud jste přijeli?“ ptá se řezník. Když odpovíme, hned se začne zajímat o televizního kuchaře Emanuela Ridiho. Ten si totiž do vyhlášeného řeznictví jezdí pro delikatesy a dokonce tu natáčel jeden z dílů svého pořadu. Nevěříme vlastním uším.

Polévka z chleba
V závěru putování jsme zajeli ještě na jih od Sieny, do oblasti kolem městečka Montepulciano, které opět nezapře svůj etruský původ. Obehnané mohutným opevněním se hrdě tyčí na kopci uprostřed krajiny. Právě v ní se pěstují odrůdy na výrobu slavného toskánského červeného vína Vino Nobile.



Mimochodem k vínu se skvěle hodí snad cokoliv z toskánské kuchyně. Ať jsou to sýry či sušená masa, plněné těstoviny nebo hutná polévka z chleba, zeleniny a fazolí. Jen pozor na toskánský chléb – historicky se do něj nepřidává sůl, takže vás zcela jistě překvapí netradiční chutí „bez chuti“. S olivovým olejem a balsamikovým octem ale vynikne báječně. Buon appetito!

Sleva 20%

Staň se členem věrnostního programu Centra Chodov a získej 20% slevu na všechny nezlevněné produkty v Nike Store

Více o obchodu

Sleva platí jen pro členy věrnostního programu. V případě, že jimi nejste, stáhněte si naši aplikaci.

Stáhnout aplikaci Přidat se online