Poklady japonské kuchyně

Poklady japonské kuchyně

Jídla, která frčí v Japonsku, dodávají energii a udržují zdraví.

Michaela Fendrychová
KategorieFood & Dining

Sushi, sashimi nebo tempuru už známe, ale japonská kuchyně je mnohem bohatší. Při své poslední návštěvě Země samurajů jsem zkusila hodně neobvyklá jídla, ale tahle tři mi zůstala v paměti. Japonci si jimi nejen dodávají energii, ale také udržují zdraví.

Natto

S nattem je to jako s olivami: buď si ho zamilujete, nebo ho nesnášíte. Nevím, jestli je to specifickým zápachem nebo slizkou konzistencí, ale mezi cizinci není zrovna populární. V Japonsku je ale natto něco jako superfood. Jde o zkvašený sójový pokrm bohatý na proteiny a Japonci ho obvykle jedí k snídani. Většinou si k němu dají rýži a ochucují ho sójovou omáčkou. Já jsem ho poprvé zkusila, když mě kamarádka pozvala na sushi párty. Zeptala se mě: Dáš si natto? Nemohla jsem se dočkat, až to záhadné a mnohdy nenáviděné jídlo ochutnám. Někdo říká, že natto smrdí, ale já jsem nic zvláštního necítila. Vadila mi spíš slizká a mazlavá konzistence. Měla jsem pocit, jako by mi někdo strčil do pusy slimáka. Ale japonští přátelé mi vysvětlili, že právě mazlavost dělá z natta jedno z nejzdravějších jídel, protože pomáhá pročistit krev od krevních sraženin. Když natto promícháte hůlkami, mazlavost se ještě zvýší. Sehnat ho můžete už i v Česku, zkuste prodejny se zdravou výživou.





Úhoř

Nepatří mezi nejlevnější pochoutky, proto si ho většina Japonců dopřává hlavně při zvláštních příležitostech. Maso z úhoře je bohaté na rybí tuk a slouží jako zdroj energie, zvláště v období léta, kdy teploty přesahují 30 stupňů. Já jsem na tuto pochoutku poprvé narazila na výletě ve vesničce Kawagoe, která mimojiné proslula pěstováním sladkých brambor. Procházela jsem kolem jedné restaurace a oknem viděla do kuchyně, kde usměvavý kuchař přímo před mýma očima úhoře zabil a nakrájel. Ani to mě od vyzkoušení lahodného masa neodradilo.

Procházela jsem kolem jedné restaurace a oknem viděla do kuchyně, kde usměvavý kuchař přímo před mýma očima úhoře zabil a nakrájel.

Shabu shabu

Shabu shabu je dobře známé i v jiných asijských zemích a pro mě je to jedno z nejoblíbenějších pokrmů vůbec. Většina japonských restaurací má stoly vybavené varnou plochou, takže si jídlo můžete připravit sami. Tenoučké plátky hovězího nebo vepřového masa si hůlkou namáčíte do kotlíku s vroucím vývarem, necháte pár vteřin povařit a namočíte do připraveného dipu (většinou sójové omáčky). Zároveň s masem se takhle vaří i kousky zeleniny, třeba jarní cibulka, fazolové klíčky nebo listy salátu. Shabu shabu je ted syté i zdravé, dá se jíst s rýží nebo pohankovými nudlemi soba, které jsem zvolila já.