Poklady japonské kuchyně

Poklady japonské kuchyně

Jídla, která frčí v Japonsku, dodávají energii a udržují zdraví.

Michaela Fendrychová
KategorieJídlo

Sushi, sashimi nebo tempuru už známe, ale japonská kuchyně je mnohem bohatší. Při své poslední návštěvě Země samurajů jsem zkusila hodně neobvyklá jídla, ale tahle tři mi zůstala v paměti. Japonci si jimi nejen dodávají energii, ale také udržují zdraví.

Natto

S nattem je to jako s olivami: buď si ho zamilujete, nebo ho nesnášíte. Nevím, jestli je to specifickým zápachem nebo slizkou konzistencí, ale mezi cizinci není zrovna populární. V Japonsku je ale natto něco jako superfood. Jde o zkvašený sójový pokrm bohatý na proteiny a Japonci ho obvykle jedí k snídani. Většinou si k němu dají rýži a ochucují ho sójovou omáčkou. Já jsem ho poprvé zkusila, když mě kamarádka pozvala na sushi párty. Zeptala se mě: Dáš si natto? Nemohla jsem se dočkat, až to záhadné a mnohdy nenáviděné jídlo ochutnám. Někdo říká, že natto smrdí, ale já jsem nic zvláštního necítila. Vadila mi spíš slizká a mazlavá konzistence. Měla jsem pocit, jako by mi někdo strčil do pusy slimáka. Ale japonští přátelé mi vysvětlili, že právě mazlavost dělá z natta jedno z nejzdravějších jídel, protože pomáhá pročistit krev od krevních sraženin. Když natto promícháte hůlkami, mazlavost se ještě zvýší. Sehnat ho můžete už i v Česku, zkuste prodejny se zdravou výživou.





Úhoř

Nepatří mezi nejlevnější pochoutky, proto si ho většina Japonců dopřává hlavně při zvláštních příležitostech. Maso z úhoře je bohaté na rybí tuk a slouží jako zdroj energie, zvláště v období léta, kdy teploty přesahují 30 stupňů. Já jsem na tuto pochoutku poprvé narazila na výletě ve vesničce Kawagoe, která mimojiné proslula pěstováním sladkých brambor. Procházela jsem kolem jedné restaurace a oknem viděla do kuchyně, kde usměvavý kuchař přímo před mýma očima úhoře zabil a nakrájel. Ani to mě od vyzkoušení lahodného masa neodradilo.

Procházela jsem kolem jedné restaurace a oknem viděla do kuchyně, kde usměvavý kuchař přímo před mýma očima úhoře zabil a nakrájel.

Shabu shabu

Shabu shabu je dobře známé i v jiných asijských zemích a pro mě je to jedno z nejoblíbenějších pokrmů vůbec. Většina japonských restaurací má stoly vybavené varnou plochou, takže si jídlo můžete připravit sami. Tenoučké plátky hovězího nebo vepřového masa si hůlkou namáčíte do kotlíku s vroucím vývarem, necháte pár vteřin povařit a namočíte do připraveného dipu (většinou sójové omáčky). Zároveň s masem se takhle vaří i kousky zeleniny, třeba jarní cibulka, fazolové klíčky nebo listy salátu. Shabu shabu je ted syté i zdravé, dá se jíst s rýží nebo pohankovými nudlemi soba, které jsem zvolila já.

Sleva 20%

Staň se členem věrnostního programu Centra Chodov a získej 20% slevu na všechny nezlevněné produkty v Nike Store

Více o obchodu

Sleva platí jen pro členy věrnostního programu. V případě, že jimi nejste, stáhněte si naši aplikaci.

Stáhnout aplikaci Přidat se online