Otázka a odpověď s… Lukášem Hejlíkem

Bleskový rozhovor s šarmantním hercem a zapáleným foodie.

Otázka a odpověď s… Lukášem Hejlíkem

11. 09. 2016 Kateřina Obrazová Jídlo

Lukáš Hejlík, herec, moderátor a iniciátor projektu LiStOVáNí, se svou manželkou Veronikou vede úspěšný blog Gastromapa Lukáše Hejlíka. Na jejich facebookovém profilu je každý den jeden tip, kam se můžete s důvěrou vydat. A všechny vlajky nejlepších kaváren, bister a restaurací pak visí na jeho Mapě na gastromapa.hejlik.cz. Ta radí, že je někdy lepší si trochu zajet, než se hodně spálit. Lukáš s Veronikou ale často vaří také doma. A často si také zvou do své kuchyně kamarády. Tak vznikl dnes poměrně kultovní Gastrokroužek, jehož součástí jsou známí foodblogeři, novináři, ale i profesionálové.

Pro Unexpected Magazine jsme ho bleskově vyzpovídali. Lukáši:

Kuchyňské náčiní, bez kterého nemůžeš žít?

Říkám tomu komunistická stěrka, taková ta rudá guma s dřevěnou násadou. Říkám třeba ženě při vaření: Podej mi komunistu.

Koření, bez kterého nemůžeš žít?

Vlastně to nepřeháníme s ničím. Když jsou bylinky, tak svěží. Když nejsou, sušené. Milujeme si dělat šalvějové chipsy.

Nejoblíbenější ingredience a proč?

Asi také nemáme favorita. Ale máme v mrazáku své vývary, ty pak rozdělujeme různě do jídel. Blbé je pak, když dáte omylem jehněčí vývar místo zeleninového třeba do přípravy kokosové rýže.

Tvoje největší kuchyňská katastrofa?

Kokosová rýže s jehněčím vývarem. Dodnes si z toho celá parta dělá srandu. Naštěstí mě pak spasil kamarád Geňa, který nevykuchal olihně.

Tajná zbraň?

Šarm. A hlad čekajících kolem.

Oblíbené jídlo, které si vaříte doma?

Houbové ragú. Králičí paštika. Pečená zelenina. Jehněčí pečeně.