Kam v Praze na večeři, víno i kávu

3 nové podniky na scéně, které rozhodně stojí za pozornost.

Kam v Praze na večeři, víno i kávu

11. 09. 2016 Kateřina Obrazová Jídlo

Z Chodovského vrchu jsme se vydali prozkoumat nová místa, restaurace, bary a bistra, které se na pražské scéně objevili během letních měsíců. Je jich nečekaně mnoho a my vám v našem pravidelném gastro průvodci naservírujeme ty, které svým konceptem zaujali nás.

Ráno kávu večer víno

Vršovice měly ještě celkem nedávno pouze pověst dělnické čtvrti, kde non-stop herny jasně vymezovaly hranici měšťáckých Vinohrad. Dnes je tomu jinak. Herny zmizely a nahradily je podniky nové. Právě jeden takový se nachází na konci živé Krymské ulice, na začátku nově opravené Moskevské ulice, mezi malými podniky vzkvétající Kodaňské ulice. Jmenuje se RÁNO KÁVU VEČER VÍNO, vinný bar s kavárnou, který mozaiku stávajících vršovických podniků skvěle doplnil.

„Ráno kávu a večer víno je životním motorem mnoha z nás. Proto jsme spojili tyto dvě vášně v jedno místo pro lidi, kteří rádi začínají den kvalitní kávou a končí ho dobrým vínem. Nebo proseccem, Aperolem či jiným drinkem,“ prozrazuje u kávy majitel Tomáš Miškovský, kterého v tomto místě potkáte prakticky denně.

Jeho podnik je espresso i vinný bar a vinotéka v jednom. Ráno si zde dáte poctivou italskou kávu na stojáka či s sebou, pokud zrovna spěcháte do práce. Večer po práci si můžete v klidu vychutnat skleničku pečlivě vybraných vín z Itálie, Francie a dalších končin světa, ale také z Moravy. Bar se zaměřuje hlavně na malá vinařství a nabízí převážně autentická nebo bio-dynamická vína, která jsou skutečným zážitkem. Už nyní je jasné, že se tenhle podnik pro obyvatele Vršovic za chvíli stane přítelem, a to nejen RÁNO nebo VEČER.

Momoichi Coffetearia

Kavárna v japonském stylu Momoichi v Římské ulicci na pražských Vinohradech je přesně to unexpected místo, které Praze chybělo. Ohromí vás nejen svým čistým a minimalistickým designem, ale hlavně přístupem k samotné komoditě, kterou je káva. „Čím dál víc jsme si začali uvědomovat, že káva v pravém slova smyslu nemá být pro člověka cílem, ale spíše prostředkem. Prostředkem k setkávání, poznání anebo ke zklidnění a odpočinku. Není naší ambicí připravit kávu v co nejkratším čase, ale v co nejpříjemnější atmosféře,“ vysvětluje filosofii podniku Lukáš Kubín, jeden z jeho dvou majitelů. Lukášova cesta k vlastní kavárně vedla z velké korporace, od práce u počítače. „Potřeboval jsem změnu, chvíli pracovat rukama,“ směje se Lukáš.

V Momoichi se setkáte nejen se špičkovou kávou z japonské a švédské pražírny, ale hlavně s unikátní technologií její přípravy, kterou je Steampunk. Funguje na principu vakuové extrakce a umožňuje precizní ovládání různých parametrů tohoto procesu. Díky němu je zajištěna stálá úroveň kvality přípravy nápoje. Navíc systém umožňuje široké množství vlastních nastavení a receptur podle druhu, hrubosti mletí, teploty a času extrakce.

Příběh kávy nepíší jen ti, kdo ji pěstují a praží, ale i ti, kdo ji připravují a pijí.

Nabídka jídel v Momoichi vás ohromí pestrostí a foodstylingem. Nezaměřuje pouze jedním směrem, ale snaží se nabídnout speciality napříč světovými kuchyněmi. Můžete ochutnat orientální delikatesy, jako je třeba pistáciová baklava, na oběd vás zase zasytí talíř ve stylu mezze.

Na rozdíl od obvyklého sortimentu kaváren se Momoichi díky své orientaci na Japonsko zaměřuje také na nabídku čajů. Jejich výjimečnost tkví v původu. Čaje v Momoichi pochází z organické farmy mistra T. Kinezuky, jednoho z průkopníků návratu k tradičnímu organickému pěstování čaje v Japonsku.

Lukáš Kubín chce spolu se svým obchodním partnerem Jiřím Ondráčkem navrátit kavárně její společenskou funkci. Oba zastávají názor, že příběh kávy nepíší jen ti, kdo ji pěstují a praží, ale i ti, kdo ji připravují a pijí. Momoichi Coffetearia je plná takových příběhů.

BEEF BAR

Z místa, kudy dříve vedla stará Královská cesta z Vyšehradu, z ulice Na Perštýně, se dnes také můžete vypravit na pouť. Tentokrát ale na kulinářskou, spolu s Petrem Lávičkou, který zde otevřel restauraci BEEF BAR. Jak už název napoví, jde o podnik, který se specializuje na jihoamerické delikatesy, zejména uruguayské hovězí maso a argentinská vína. Díky pravidelným cestám po jižní Americe, návštěvám místních restaurací, diskuzích se samotnými restauratéry a dlouholetému zájmu o hovězí maso ví Petr o hovězím mase vše. Od samotného chovu zvířat až po to, jak dokonale hovězí maso připravit.

Zamilovat se do jihoamerického hovězího masa je snadné a při návštěvě BEEF BARu pochopíte, že láska k masu je v této restauraci na prvním místě. Menu podniku nabízí výběr z několika druhů mas a díky jeho přípravě vychutnáte jeho voňavou a křehkou chuť. Pokud budete mít cestu kolem, rozhodně vyzkoušejte steak z nízkého roštěnce s tukovou kůrkou, je delikátní. O to víc, když ho zapijete některým z vybraných vín nebo pivem od Matušky…