Menu, s kterým obletíte svět

Inspirujte se voňavými recepty nové Grand Kitchen a uvařte si celé menu.

Menu, s kterým obletíte svět

29. 03. 2017 Redakce Jídlo

Chcete během večeře procestovat hned několik zemí? Restaurace nové zóny Grand Kitchen nám odtajnily tři recepty, s kterými uděláte doslova světový dojem. Vyzkoušejte karotkovou polévku s asijským šmrncem kuchyně Spicymama, indický luštěninový pokrm Dal Makhani z podniku Bombay Express a jako dezert originální švestkovou palačinku s makovým jablkem z restaurace Bistraweg.

Karotkový krém s koriandrem a limetou podle Spicymamy

Karotkový krém v podání restaurace Spicymama voní po koriandru a limetce, výslednou chuť zostří špetka sladkého chilli. Připravit si ji můžete jako zdravou večeři nebo jako začátek vícechodového menu.

Ingredience:

5 větších mrkví, 2 větší šalotky, 500 ml smetany nebo kokosového mléka, 15 kuliček celého koriandru, 2-3 limetky, 100 g másla nebo kokosového oleje, na ozdobu několik špetek konopného semínka, řeřichy a sladkého chilli.

Postup:

Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky, aby se rychleji uvařila. Na másle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme kuličky koriandru a necháme rozvonět. Dále přidáme karotku a krátce orestujeme. Osolíme, podlijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme pokličkou a snížíme plamen. Vaříme do změknutí. Poté přidáme smetanu nebo kokosové mléko a tyčovým mixérem rozmixujeme. Dochutíme limetovou šťávou a podle chuti přidáme sůl a pepř. Pro větší hladkost můžeme propasírovat. Ozdobíme řeřichou, konopným semínkem a chilli.

Foto: Shutterstock

Máslová čočka Dal Makhani podle Bombay Express

Tento indický luštěninový pokrm není žádná dietka, ale je zdravý a plný chutí. Jídlo určuje hlavně specifické koření jako garam masala, pískavice nebo ločidlo.

Ingredience:

1 hrnek černé čočky, 1 hrst červených fazolí, 2 hrnky vody, 1 lžíce nastrouhaného česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru (česnek a zázvor je také možno připravit jako pastu v mixéru, chuť je potom ještě lepší), 2 lžíce přepuštěného másla ghee nebo normálního másla, 1 červená cibule, 3 lžíce čerstvé smetany, ½ hrnku mléka, sůl, olej, 4 lžíce rajčatového protlaku, koření: garam masala, pískavice, ločidlo, sladká červená paprika

Postup:

Černou čočku a fazole namočíme přes noc nebo alespoň na 3-5 hodin. Poté důkladně propláchneme vodou. Čočku a fazole dáme do hrnce (můžeme do tlakového) společně s vodou. Přidáme trochu oleje a koření garam masala. Hrnec přiklopíme a přivedeme k varu. Během vaření kontrolujeme, zda je v hrnci dostatek vody. Na druhé plotně rozpálíme v pánvi olej, přidáme nakrájenou cibulku a pastu ze zázvoru a česneku. Přidáme ločidlo, pískavici, červenou papriku, máslo a rajčatový protlak. Vaříme, dokud barva není tmavě červená. Poté přidáme sůl, mléko a smetanu. Jako poslední přidáme koření Garam Masala. Poté, co jsou fazole a čočka hotové, přidáme je k pastě z druhé pánve. Můžeme přidat trochu vody. Vaříme 7-10 minut.
Podáváme s rýží nebo s domácími plackami čapátí.

Foto: archiv Bombay Express

Švestková palačinka s makovým jablkem podle bistRAWeg

Pokud hledáte tip na zdravý dezert nebo vás zrovna jen honí mlsná, zkuste originální švestkovou palačinku podle restaurace Bistraweg. Jde o syrový (raw) pokrm, takže se neobejdete bez sušičky, která umožňuje úpravu potravin do 42 °C. Příprava je ale snadná a vězte, že tímhle dezertem zaujmete.

Ingredience:

Na palačinku: 300 odpeckovaných švestek (čerstvých nebo mražených) ½ mleté skořice

Na náplň: 70 g celého máku (ideálně aktivovaný - namočit min. na 5 hodin ve vodě, následně zcedit a usušit do sucha na 42°C), 70 g vlašských ořechů (ideálně aktivovaný - namočit min. na 5 hodin, následně opláchnout a usušit do sucha na 42°C), 400 g jablek,

120 g rozinek (nesířených), 4 lžičky panenského slunečnicového oleje, 3 lžičky panenského datlového sirupu, 4 lžičky citronové šťávy, datlový sirup na ozdobu

Postup:

V mixéru rozmixujte měkké švestky se skořicí na hladkou kaši. Kaši rozetřete stejnoměrně na celý plát sušičky se nepřilnavou sušící vložkou a sušte na 42°C po dobu 6 hodin. Po vychladnutí usušenou placku odlepte z vložky a rozřízněte na 4 stejně velké čtverce. Následně připravujeme náplň. Z omytých jablíček vykrojte jadřinec a bubáka a nakrájejte je na malé kostičky. V míse smíchejte jablka s umletým mákem a ostatními ingrediencemi. Směs rozdělte na 4 porce a nechte chvíli odstát. Na talíř si položte jednu palačinku, 1/4 směsi dejte uhlopříčně na palačinku, protější dva rohy zabalte přes sebe (zafixujte párátkem) a ozdobte datlovým sirupem.

Foto: bistRAWveg