Stolečku, prostři se!

Fenomén pop-up restaurací, projektů na pomezí umění a vysoké gastronomie

Stolečku, prostři se!

01. 10. 2016 Kateřina Obrazová Jídlo

Takže, pokud si úplně přesně nevybavujete, jak to bylo: Tři bratři dostali od mistrů, u kterých se vyučili, vzácné dary. První oslíka, z něhož se sypou dukáty, druhý kožený pytel s obuškem a třetí stoleček, který sám prostírá. Prostře se na neznámém místě různými pochutinami v čas, kdy to nejvíce potřebujete. Kouzlo. A právě tento pohádkový pop-up je v současnosti tolik vyhledávanou gastronomickou atrakcí.

Začalo to v Helsinkách. V roce 2011 přišla skupinka milovníků jídla ve Finsku s nápadem festivalu pop-up restaurací. Akce pro nadšence, kteří si chtějí na jeden den zkusit mít vlastní restauraci. Zapojit se může kdokoliv, kdekoliv. Postavte si stůl na trávník, pozvěte přátele k sobě domů nebo do vámi vybraného prostoru. Je na vás, jakou zvolíte strategii. Říká se tomu Restaurant Day. V rámci prvního ročníku se tehdy otevřelo na 40 restaurací po celém Finsku a můžete hádat, s jakou odezvou se tento festival jídla a pití setkal. Od té doby se každoročně v den události během 24 hodin otevře tisíce dočasných restaurací, stánků, domovů od New Yorku přes Prahu až po Tokio.

Formát restaurace, která se na jeden den objeví a pak zase zmizí, se začal celosvětově těšit velké oblibě a šířit se jako lavina z amatérských řad do profesionálních kuchyní. Restauratéři rychle pochopili, že pop-up je cesta, kterou lze hostům nabídnout něco nového a neočekávaného.

Tento trend pustil své silné kořeny i u nás. Jedním z průkopníků pop-upů v Česku je Forbidden Taste, jedinečný projekt, který spojil umění a gastronomii.

Kouzlo pop-upu si zachoval, ale už není událostí jen tak pro každého. Místo v této restauraci si po telefonu nezamluvíte, Zakázaná chuť alias Forbidden Taste si rezervuje vás. Součástí konceptu je tedy jistá exkluzivita. Organizátoři chtějí dávat dohromady zajímavé lidi, a tak si mezi zájemci pečlivě vybírají.

Dobré jídlo a nekonvenční zážitky spojují podobně smýšlející lidi.

Na jedné z prvních večeří mohli hosté zažít pop, food i art. Během celého večera, který se odehrával v nejvyšším patře nedokončené administrační budovy v pražských Holešovicích, mohli hosté házet barvou po obrazech, být součástí rychlokresby nebo se dokonce nechat potetovat. Každý ze sedmi podávaných chodů byl prezentován jiným způsobem. Lidé u stolu dostali například dalekohledy a menu si museli přečíst na střeše budovy naproti. Nezapomenutelný zážitek, o kterém budete přátelům dlouho vyprávět - a právě o to tu jde.

Pokud byste zrovna nepatřili mezi vyvolené Forbidden Taste dinner party, nesmutněte a vyrazte třeba na Večeři od řezníka. Tu můžete zažít v řeznictví Naše maso v Dlouhé ulici. Malá prodejna je místem, kde by nevšední večeři čekal jen málokdo. Stůl, u kterého probíhá, je přes den zavěšen u stropu nad řeznickým pultem, odkud jej každý večer řezníci spouští jako vlajku na táboře k zemi. U nevelkého kulatého stolu pak servírují degustační večeři, u které strávíte i tři hodiny. Tvarohová pomazánka s pažitkou na křupavé Šumavě je jediné vegetariánské jídlo, které zde ochutnáte, protože pak už se nosí morkové kosti, steaky a další masové delikatesy. Místo na večeři si musíte rezervovat hodně dopředu, je beznadějně plno, ale noc, kdy se okolo vás točí mistři svého řemesla, rozhodně stojí za to.




Pop-up večeře může být nevšední rande, firemní večírek, ale i prostředek, kterým lze představit regionální kuchyni jedné země ostatním. Velmi progresivní jsou v této disciplíně naši polští sousedé. Důvodů je hned několik. Polská kuchyně prochází v současnosti zásadní obnovu, roste množství vynikajících restaurací, místní dodavatelé mohou garantovat produkty stále vyšší kvality a v neposlední řadě je to moderní způsob přípravy jídla. Ten je zde reprezentován mladými a extrémně talentovanými kuchaři, kteří našli inspiraci v dědictví, nedotčené přírodě a regionálních potravinách.

V roce 2015 vznikla v Polsku iniciativa s názvem Eat Poland. Pod její hlavičkou se ve čtyřech městech Baltského regionu (Riga, Tallinn, Helsinki, Stockholm) uspořádaly pop-up večeře, jejichž náplní byla prezentace polských potravin, designu a umění prostřednictvím unikátních chutí. Letošní ročník je věnován zemím Visegrádské skupiny a Německa. Večeře se uskuteční v Berlíně, Praze, Bratislavě a Budapešti. Organizátoři projektu, kterými jsou USTA Magazyn a ArtAnimacje Association, připraví večer ve velmi speciálním prostředí a atmosféře, na kterém představí pokrmy odrážející polskou kuchyni 21. století. Jedinečný pop-up, který ukazuje, jak moc se můžete dozvědět o zemi v průběhu jednoho setkání u jídelního stolu.

V tomto článku jsme vás nechali jen nahlédnout pod pokličku pop-upů, protože největší zábavu zažijete, když se po stopách restaurací, o kterých nevíte kde jsou a co na nich povečeříte, vydáte sami. Mějte vždy jen na paměti, že mohou pop-upnout opravdu kdekoliv...