Zdeněk Křížek bleskově

Otázka a odpověd s novým šéfkuchařem restaurace Spices.

Zdeněk Křížek bleskově

09. 11. 2016 Kateřina Obrazová Jídlo

Zdeněk Křížek vaří ve vyhlášené restauraci hotelu Mandarin Oriental Prague už od roku 2006. Pod taktovkou Jiřího Štifta zastával do letošního léta místo prvního sous-chefa. V červenci se však stal Zdeněk ve Spices šéfkuchařem a naplno na postu zastal svého předchůdce, který se na čas rozhodl vyměnit kuchyni za mateřskou dovolenou. Zdeněk má za sebou bohaté zkušenosti s asijskou kuchyní, které získal díky mnoha stážím ve světě. Své první menu ve Spices představil v říjnu 2016 a nám při té příležitosti odpovídal na nečekané otázky.

Zdeňku, kuchyňské náčiní, bez kterého nemůžete žít?
Rozhodně kuchařský nůž, ale to je dané profesí. Momentálně si svůj kuchařský život neumím představit bez pánve Wok. Je neuvěřitelně variabilní a díky svému tvaru rychle propojíte veškeré chutě použitých surovin.

Koření, bez kterého nemůžete žít?
Bez okolků kurkuma, díky své silně barvící vlastnosti a výrazné chuti. A navíc kurkuma je i ideální jako přírodní konzervační prostředek.

Nejoblíbenější ingredience a proč?
Limetové listy (neboli kafírové listy). Limetové listy stačí lehce promnout a uvolní se velice intenzivní vůně, která je skvělým přírodním aromatem.

Vaše největší kuchyňská katastrofa?
Kdysi dávno jsem vařil na japonské desce Tepanyaki. Okolo mě sedělo 15 hladových japonců, a když jsem začal flambovat, tak jsem díky malým zkušenostem přelil připravované steaky hořícím alkoholem. Nu, a co se nestalo. Celý okolní tuk začal hořet. V tu chvíli jsem si myslel, že jsem zapálil celou restauraci. Na konec hosté napsali, že to byla jejich největší kuchařská show.

Tajná zbraň?
Vytříbené chuťové smysly.

Oblíbené jídlo, které si vaříte doma?
Dýňové kari s hovězí oháňkou.