Na jedno kousnutí

Vyzkoušejte na silvestra skvělé kanapky od blogerů z Kitchen Story.

Na jedno kousnutí

27. 12. 2016 Aneta Štefánková Jídlo

Manželé v kuchyni, jak se Jirkovi a Marice Kučovi ve foodie světě přezdívá, vyprávějí své kulinářské příběhy na blogu Kitchen Story. Je to pro ně relax, protože jejich povolání jsou gastronomii na hony vzdálená. Marika má na starost vizuální prezentaci společnosti Aldo, Jirka je oblastním manažerem ve strojírenské firme Rollcontech.

„Práci na blogu máme jasně rozdělenou: Marika má na starosti food styling a focení, Jirka se zase stará o technickou část blogu a copywriting. Co se týče vaření, děláme vše společně,“ vysvětluje Jirka, který se svou ženou připravil pro tištěnou verzi Unexpected Magazine skvělou odpolední party, jíž vévodily lahodné kanapky. Malé občerstvení k vínu nebo pro silvestrovskou party si můžete připravit spolu s nimi.


Kanapky s červenou řepou

  • 1 velká červená řepa
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 80 ­ 100g majonézy šťáva z citrónu
  • sůl, pepř

K servírování: bageta
a čerstvý kopr

Červenou řepu dejte do hrnce s vodou a vařte do změknutí. 
Po uvaření ji nechte vychladnout, poté zbavte slupky a nakrájejte na kostičky 
5x5mm. Nakrájenou červenou řepu smíchejte s majonézou a dochuťte tymiánem, šťávou z 
citrónu podle chuti a solí, pepřem. Čerstvou bagetu nakrájejte na plátky a nahoru naservírujte dochucenou řepu. 
Dozdobte čerstvým koprem a podávejte.

Kanapky s roastbeefem

  • 250g roastbeefu
  • 1⁄4 celeru
  • 2 větvičky řapíkatého celeru 


Zálivka:


  • 2 lžíce dijonské hořčice

  • 2 lžíce medu

  • 150ml olivového oleje
  • 
pár kapek citrónové šťávy
  • sůl, pepř 


K servírování: bageta

Vytvořte si zálivku smícháním dijonské hořčice, medu a olivového oleje. Je třeba ji dochutit šťávou z citrónu podle chuti, solí a pepřem. Celer očistěte, poté nakrájejte na tenké plátky a ty dále na cca 4­5cm tenké proužky. Řapíkatý celer nakrájejte také na tenké plátky. Dejte do mísy a dobře promíchejte se zálivkou, aby se dostala ke každému kousku. 
Bagetu nakrájejte na tenké plátky, na niž dejte nejdříve celerovou remuládu a až nakonec pátky roastbeefu.

Kanapky s kachním rillettes

Na rillettes:

  • 2ks kachních stehen
  • 250g kachního sádla
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku polovina menší cibule
  • sůl, pepř

K servírování: bageta

Pekáč si rozehřejte na plotně, přidejte trošku kachního sádla a opečte oloupanou polovinu menší cibule, dva stroužky česneku (rozklepněte rukou a klidně nechte i se slupkou) a snítky bylinek, aby se všechno pěkně rozvonělo. Přidejte zbytek sádla a nechte roztopit. 

Kachní stehna dobře osolte, opepřete a dejte do pekáče se sádlem. A dejte péct do rozehřáté trouby minimálně na tři hodiny na cca 110°C. Sádlo by mělo jen lehce probublávat, proto raději zkontrolujte a teplotu trouby podle toho upravte. 

Jakmile jsou stehna hotová, vyndejte ven ze sádla a nechte vychladnout. Následně oberte maso z kostí na jednotlivá vlákna. Přidejte trošku vychladlého kachního sádla a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. 

Bagetu nakrájejte na tenké plátky, na které pak naservírujte kachní rillettes.

Foto: Eva Neužilová