Espreso, nebo filtr, prosím?

Vydejte se s námi na netradiční putování za výběrovou kávou po jihovýchodní Asii.

Espreso, nebo filtr, prosím?

05. 01. 2017 Tereza Pidrmanová Jídlo

Pokud cestujete s batohem po Malajsii nebo Indonésii a dostanete chuť na kávu, máte dvě možnosti. Buď si v tradičním bistru vyberete klasickou kávu ze zrnek upražených dočerna, nebo podniknete často dobrodružnou cestu za výběrovou kávou do kaváren, které interiérem i nabídkou konkurují designovým podnikům Berlína nebo Kodaně.

Za devatero dálničními nadjezdy a podjezdy, devatero nákupními domy a průmyslovými zónami až na samém okraji města se nachází oáza klidu s voňavou výběrovou kávou. V krásném interiéru vám usměvaví baristé ochotně vypoví příběh svých kávových zrn a prohodí pár milých slov. Dobré kavárny mají v jihovýchodní Asii jedno společné – často se nacházejí daleko od centra města, takže touha po kvalitní kávě je vykoupena poutí podél silnic pod přímým sluncem nebo v monzunovém lijáku. Po takové anabázi ale šálek espresa chutná zatraceně dobře!

Přiznávám se. Jsem kavárenský povaleč. Totiž nadšenec! A pokud se ocitnu na neznámém místě, ať už v Čechách nebo v zahraničí, do Googlu zadávám heslo „specialty coffee“ a hledám, kde si můžu vychutnat šálek výběrové kávy. Nejinak tomu bylo i na mé cestě po jihovýchodní Asii, kde jsem objevování kávových útočišť zcela propadla.

Bylo pro mne velmi příjemným zjištěním, že i do zemí jako Malajsie, Indonésie nebo Brunej pronikla moderní tzv. třetí kávová vlna. Pod tímto pojmem najdete současný celosvětový kavárenský trend, který k přípravě kávy přistupuje velmi zodpovědně a chce nabízet kvalitní kávový zážitek se vším všudy. Konkrétně kavárny nabízejí výběrovou kávu ať už jednodruhovou, tzv. single origin, nebo různé směsi, tzv. blend. U kávových zrn tak nejen víte z jaké země, ale i přímo z jaké farmy pocházejí a znáte celou cestu od kávové třešně a jejího vypěstování, zpracování a pražení až po samotnou přípravu vyladěného nápoje v šálku.

K těmto kavárnám často patří i malé pražírny, díky kterým si nápoj užijete dokonale čerstvý. Krom klasického espresa, které tvoří základ kavárenské nabídky, si můžete vybrat i kávu připravenou alternativními způsoby. Je tedy na vás, zda si vyberete filtrovanou kávu připravenou v Aeropressu, chemexu, vakuum potu, nebo zvolíte osvěžující cold brew, tedy kávu extrahovanou ve studené vodě. Nebylo výjimkou, že mi baristé před objednáním nabídli, abych kávu vyzkoušela i dalšími smysly, třeba čichem, a mohla tak ocenit světle upražená zrna oříškově hnědé barvy.

Káva za cenu večeře pro dva
Při mých poutích za kávou mi zpočátku vrtalo hlavou, proč se tyto kavárny nachází v průmyslových lokalitách a na okrajích měst. Zjistila jsem, že důvodem jsou často vysoké nájmy ve středu města, kde se odehrává veškerý kulturní a turistický život. Proto majitelé kaváren volí okrajové části měst, často v místech, kde se nacházejí obchodní centra.

Místo na turisty se podniky orientují na místní vyšší třídu, která je za výběrovou kávu ochotná zaplatit několikanásobně víc než v běžném bistru. I když mě tento trend baví a v kávových oázách ráda trávím čas, při návštěvě asijských kaváren mě zmátlo, kde to vlastně jsem. Design podniků je napříč zeměmi velmi podobný, nese se obvykle v jednoduchém, často industriálním stylu, a tak si člověk občas není jistý, jestli je zrovna v Singapuru, Kuala Lumpur, Berlíně nebo Praze.

Při návštěvě zemí jihovýchodní Asie tak máte dvě možnosti. Vybrat si mezi klasickou, velmi levnou kávou s dočerna upraženými zrny v tradičních bistrech, nebo podniknout často dobrodružnou cestu za výběrovou kávou, kde však cena jednoho šálku vyjde jako večeře pro dva u pouličního občerstvení. I když mě tento koníček přišel na místní poměry celkem draho, rozhodně vynaložených financí nelituji. Díky těmto cestám jsem se ocitla v místech, kam se běžně turista nedostane a setkala se s lidmi, kteří sdílí stejnou vášeň jako já. Hodiny strávené nad knihou u šálku kávy byly mimochodem během několika měsíců strávených na cestě velmi přínosné i pro mé duševní zdraví.

Ještě jeden tip na závěr. Pokud budete po této oblasti putovat, určitě zkuste specialitu Ipoh White coffee neboli bílou kávu z oblasti Ipoh v Malajsii. Při přípravě kávy jsou kávová zrna pražená s margarínem z palmového oleje a v bistrech se káva servíruje se slazeným kondenzovaným mlékem.